Bio

February 2022, Rehearsal Chris Muller Bigband (photo: Babette Okhuysen)

Chris Muller (Nijmegen, 1998) is een opkomend talent in de Nederlandse jazz scene. Op jonge leeftijd stortte hij zich op klassieke pianomuziek en na een aantal jaar heeft hij de overstap gemaakt naar lichte muziek. Op twintigjarige leeftijd behaalde Chris zijn universitaire bachelor Technische Natuurkunde aan de TU/e in Eindhoven, en besloot toen om zijn passie voor muziek achterna te gaan. In 2019 begon Chris zijn studie Jazz Piano aan het Conservatory of Amsterdam (CvA) bij Rob van Bavel en Karel Boehlee. Chris heeft het podium gedeeld met muzikanten als Benjamin Herman, Jasper Blom, Joost Patočka, en heeft met gespeeld in verschillende orkesten, waaronder het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Als bandleider speelt Chris met zijn eigen trio, en als pianist, arrangeur, en dirigent leid hij ook zijn ‘Chris Muller Bigband’. Ook werkt Chris samen met Steve Galloway, voorheen onderdeel van de Basie Bigband, om het ‘Galloway | Muller Collective’ te vormen. Als sideman is Chris ook onderdeel van verschillende band en orkesten, zoals BOSCO en het Brabants Jazz Orkest.

In 2016 deed Chris mee aan het prestigieuze Prinses Christina Jazz Concours met ‘de PuBi’s’, waarmee hij een eerste prijs voor grote ensembles en de publieksprijs behaalde. In 2019 deed Chris mee als solist aan ditzelfde concours, waar hij in de finale een tweede prijs won. De jury sprak van “zeer volwassen jazz”, “voortreffelijke communicatie” en complimenteerde ook de nieuwe compositie Turning Thoughts.

Op zeventienjarige leeftijd begon Chris te schrijven voor grotere ensembles, als pianist van het Eindhoven Jazz OrchestraOp zeventienjarige leeftijd begon Chris te schrijven voor grotere ensembles, als pianist van het Eindhoven Jazz Orchestra. Gedurende drie jaar heeft hij hier veel aspecten van de jazzmuziek ontdekt en heeft hij veel ervaring opgedaan als zowel pianist als arrangeur. Op het CvA bracht hij ook het schrijven naar een nieuw niveau door Jazz Arrangeren te gaan studeren met Henk Huizinga en Jurre Haanstra. Daarnaast had hij hier ook de mogelijkheid om te werken met arrangeurs Rob Horsting, Ilja Reijngoud en Johan Plomp. Chris heeft mogen werken met meerdere professionele orkesten zoals het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, het Millenium Jazz Orkest en de Guus Tangelder Bigband.

March 2022, Rehearsal Nachtlicht Ensemble (photo: Defensiekrant)