Bio

February 2022, Rehearsal Chris Muller Bigband (photo: Babette Okhuysen)

Chris Muller (Nijmegen, 1998) is Nederlands pianist, componist en arrangeur. Op jonge leeftijd stortte hij zich op klassieke pianomuziek en na een aantal jaar heeft hij de overstap gemaakt naar lichte muziek. Op twintigjarige leeftijd behaalde Chris zijn universitaire bachelor Technische Natuurkunde aan de TU/e in Eindhoven, en besloot toen om zijn passie voor muziek achterna te gaan. In 2019 begon Chris zijn studie Jazz Piano aan het Conservatorium van Amsterdam (CvA). bij Rob van Bavel, Karel Boehlee en Harmen Fraanje. Chris heeft het podium gedeeld met vele muzikanten uit de top van de Nederlandse jazz scene en heeft gespeeld in verschillende orkesten, waaronder onder andere het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Als bandleider speelt Chris met zijn eigen trio, en als pianist, arrangeur, en dirigent leid hij ook de Chris Muller Bigband. Deze band is opgericht in 2021 en is één van de jongste professionele bigbands in de scene. Ook werkt Chris samen met Steve Galloway, voorheen onderdeel van de Basie Bigband, om het ‘Galloway | Muller Collective’ te vormen. Als sideman is Chris ook onderdeel van verschillende band en orkesten, zoals het Jong Metropole, BOSCO en de Dual City Concert Band.

In 2016 deed Chris mee aan het prestigieuze Prinses Christina Jazz Contest met ‘de PuBi’s’, waarmee hij een eerste prijs voor grote ensembles en de publieksprijs behaalde. In 2019 deed Chris mee als solist aan ditzelfde concours, waar hij in de finale een tweede prijs won. De jury sprak van “zeer volwassen jazz”, “voortreffelijke communicatie” en complimenteerde ook de nieuwe compositie Turning Thoughts.

Op zeventienjarige leeftijd begon Chris te schrijven voor grotere ensembles, als pianist van het Eindhoven Jazz Orchestra. Gedurende drie jaar heeft hij hier veel aspecten van de jazzmuziek ontdekt en heeft hij veel ervaring opgedaan als zowel pianist als arrangeur. Op het CvA bracht hij ook het schrijven naar een nieuw niveau door Jazz Arrangeren te gaan studeren met Rob Horsting en Johan Plomp. Daarnaast had hij hier ook de mogelijkheid om te werken met arrangeurs John Clayton en Florian Ross. Chris heeft mogen werken met verschillende bigbands en orkesten zoals het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, het Millenium Jazz Orkest en het Jong Metropole, en met solisten onder wie Dick Oatts en Gerald Clayton.

March 2022, Rehearsal Nachtlicht Ensemble (photo: Defensiekrant)